Mezinárodní festival Prix Bohemia Radio bude nově v Olomouci

prix-bohemia-radioOlomouc má vdechnout život prestižnímu festivalu, který i přes svůj velký potenciál upadá v zapomnění. Od 3. do 5. října tak bude hostit jeho 32. ročník.

Z mého pohledu se festival ocitl v situaci, kdy se o něj nikdo nestaral. Když jsem seděla v porotě, měla jsem pocit, že ani samotní porotci nebrali svoji roli tak vážně, jak bych si představovala. Chtěla bych, aby se to změnilo,” řekla spoluorganizátorka festivalu Andrea Hanáčková.

Soutěžící se hlásí do kategorií drama a dokument. Tvorbu posuzuje odborná porota, kterou vybírá Český rozhlas (ČRo), pořadatel festivalu. „Prix Bohemia Radio je svátkem rozhlasové tvorby. Letošní ročník naváže na ty předchozí, ale jeho úkolem bude ukázat festival i v novém světle. Do budoucna se chceme zaměřit především na jeho mezinárodní rozměr a spolupráci s kolegy z veřejnoprávních rozhlasů zemí visegrádské čtyřky,“ řekl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Letos bude jeden z odborných seminářů věnovaný tvorbě pro děti. „Chtěla bych, aby na festival přišly i děti a samy nám řekly, co by z rádia rády slyšely,” řekla Hanáčková.

Změnou bude i rozsáhlá produkce festivalu. Do jeho organizace se mají zapojit studenti. „Studenti filmové a divadelní vědy umí udělat velké festivaly. Nejzářnějším příkladem je AFO,” vysvětlila Hanáčková. Všichni zainteresovaní by si přáli obnovit prestiž festivalu. Začlenit ho do prostředí města a vidět návštěvníky, jak poslouchají rádio třeba v parku nebo na náměstí.

Festival Prix Bohemia Radio se pyšní dlouholetou tradicí. Jeho první ročník se uskutečnil v roce 1976 v Mladé Boleslavi a už v tomto roce byly jeho součástí odborné semináře.

Prix Bohemia Radio je mezinárodní rozhlasová soutěžní přehlídka, jejíž součástí jsou odborné semináře a poslechy uměleckých pořadů. Do Olomouce se festival přestěhoval z Prahy. Jeho třicátý první ročník se neuskutečnil v řádném termínu a nedávno Český rozhlas na svých webových stránkách zveřejnil květnové datum soutěže.

 

 

Přidat komentář